Otaku Ne Demek? Otaku olduğunuzu gösteren 10 Şaşırtıcı İşaret.

Anime ve Manga alt kültürüyle ilgileniyorsanız Otaku kelimesini kesin duymuşsunuzdur. Bu kelime ülkemizde ve dünyanın geri kalanında genelde hobisi Anime izlemek olan kişileri ifade etmek için kullanılıyor. Fakat aslında Japonlar bu kelimeyi yalnızca Anime izleyen kişiler için kullanmıyor.

Otaku kelimesinin anlamı aslında, bir konuya aşırı ilgi ve heves gösterme ve bu konuda detaylı bilgi sahibi olma durumu, ya da böyle bir insan şeklinde. Gördüğünüz üzere daha genel bir anlamı var. Fakat bu genel anlamın altında yatan çok daha derin konular var. Şimdi bu anlamı biraz daha genişleterek Otaku kelimesinin gerçek anlamı nedir bir bakalım. 

Otaku Ne Demek?

Japonca bildiğim için erişebildiğim bilgi kaynakları da haliyle daha geniş oluyor. Ben de Otaku kelimesini size en gerçek ve doğru haliyle sunabilmek için 2channel gibi Japonca forumları didik didik ettim. Uzun araştırmalarımın sonucunu sizinle paylaşacağım. Kemerlerinizi bağlayın lütfen 😀

Japonca sözlüklerde Otakunun kelime anlamı şu şekilde geçiyor:

「ある事に過度に熱中し、詳しい知識をもっていること。また、そのような人。」

Aru koto ni kado ni netchū shi, kuwashī chishiki wo motte iru koto. Mata, sono yōna hito.

“Bir konuya aşırı ilgi ve heves gösterme ve bu konuda detaylı bilgi sahibi olma durumu. Ya da böyle bir insan.”

Gördüğünüz üzere gayet basit bir anlamı var. Bu açıklamadan herhangi bir WEEB olma durumu ya da başka bir şey çıkmıyor. Aynı zamanda Otaku kelimesinin sadece Anime izleyen ya da Manga okuyan kişileri ifade etmediğini de anlıyoruz. Japonya’daki tren Otakuları da buna bir örnek niteliğinde. Yani Otaku kelimesinin daha genel bir anlamı var. Vücut geliştiren adam da Otaku olabilir, her türlü araba markasını ve modelini ezbere sayan dayı da (biliyorum öyle bir tanıdığınız var) Otaku olabilir. 

Otakular, herhangi bir hobisine karşı aynı hobiyle ilgilenen diğer insanlardan daha fazla zaman, para ve çaba harcarlar. Otakular hobileri ve hobileriyle ile alakalı şeyler hakkında epey bilgilidirler. Örneğin bir Anime/Manga Otakusu zamanının çoğunu Anime izleyerek/ Manga okuyarak geçirebilir. Hobisiyle alakalı figür, Manga, Anime DVD’si gibi ürünler satın alır. Anime ve Manga üreten kişiler hakkında (Mangakalar, Anime stüdyoları vb.) bilgi toplar. Anime ve Manga ile ilgili etkinliklere gider, cosplay yapar ya da bir şeyler (mesela müzik veya resim) üretir.

Tabi Otaku kelimesi Japonca olduğu için kulağınıza garip geliyor olabilir. Benim de kulağıma garip geliyor. Açıkçası Otaku yerine daha çok X hayranı, X Sever şeklinde söylemek kulağa daha iyi geliyor. Şahsen birisi bana sorduğunda ben de böyle cevap veriyorum. Japon kültürü hayranıyım, Fantastik Edebiyat hayranıyım şeklinde.

Ben Otaku Muyum?

Bu soru Anime topluluğunu gerçekten derinden etkileyen bir mesele. Çoğu kişi Otaku kelimesinin gerçek anlamını bilmiyor ve kafalarına göre sallıyorlar. Keza ülkemizde bu durum daha da beter. Bu yüzden bana takipçilerim sürekli sorduğu sorulardan biri de şu:

“Abi şu kadar Anime izledim, şu kadar Manga okudum, şu kadar figürüm var, şu kadar Genshin Impact oynadım ben bir Otaku muyum?” 

Bu soruya cevap vermek için ben de sana şu soruyu sorayım;

Anime izlemeyi ya da Manga okumayı seviyor musun?

Eğer cevabın evetse şuna da cevap ver lütfen.

Kendini Otaku olarak görüyor musun?

Ve bu da bizi ilk soruya götürüyor; Otaku Nedir? Dediğim gibi bu kişiden kişiye değişen bir kavram. Bazıları çevresi tarafından Otaku olarak anılmak isterken bazıları da Otakunun O’sunu duyunca tetikleniyor. Bir konuda çok şey bilen ve uzman olan kişi tarzında pozitif kullanılabileceği gibi nerd ya da geek gibi sosyal becerileri zayıf olan kişiler gibi negatif anlamlarda da kullanılabiliyor.

Yani size diyeceğim şu ki eğer Otakuyum diyorsanız o zaman kendinize Otaku demeye devam edin. Eğer Otaku değilim ve bu kelimenin yanına bile yaklaşmak istemiyorum diyorsanız o zaman kendinize Otaku demeyin. Sizden tek ricam anlamını ve arkasında getirdiği o toplumsal yükü de bilerek yani bilinçli olarak Otaku kelimesini kullanmanız.

Otaku Nasıl Olunur?

İlk olarak şuna açıklık getirmek istiyorum. Otaku olmak bir başarı değildir. Kilo vermek ve kas yapmak bir başarıdır. Her gün kendini daha da geliştirmek için adımlar atmak bir başarıdır. Ama kendini dış dünyaya tamamen kapatarak hiçbir işe yaramadan kıçının üstüne oturup günde 24 bölüm Anime izlemek bir başarı değildir! Otakuluğun ile çok para kazanıyorsan, altında son model Lamborghini var, vücudun fit ötesi, kızlar ya da erkekler peşinde koşuyor, hayattan zevk alıyorsan durum başka elbette. İşte o zaman Otaku olmak bir başarı olarak sayılabilir.

İşte tam da bu yüzden Otaku olmak zorunda değilsiniz. Hatta buna hiç ama hiç gerek yok. Çünkü Otaku olmak bir hayat tarzı olduğu için her gün daha da derine inersiniz ve bu yolda dengeyi sağlayamazsanız aşağıda da açıkladığım üzere karanlık taraflara kayabilirsiniz. Herkesin kapasitesi ve psikolojisi aynı güçte değil sonuçta. Uyarmadın demeyin.

Otaku olmak istiyorsanız işte izleyebileceğiniz adımlar;

1-Anime izleyin ve Manga okumaya başlayın.

Hangi Animeyi izleyip hangi Mangayı okuduğunuzu takip etmek istiyorsanız My Anime List (MAL) hesabı açabilirsiniz. Her türlü Animeyi ve Mangayı burada bulabilirsiniz. Sürükleyici seriler bulmak için bire bir.

2-Favori Animenizi ve Manganızı belirleyin.

Favori Animelerim: Clannad After Story, Full Metal Alchemist, Gintama ,Kaiji ve Aggretsuko.

Favori Mangalarım: Berserk, Death Note, Ansatsu Kyoushitsu ve Shokugeki no Souma

3- Fan Fiction Okuyun ya da Yazın.

Favori Animenizde hikaye istediğiniz gibi ilerlemedi mi? Ya şöyle olsaydı dediğiniz yerler oldu mu? Eh, o zaman Fan Fiction okuyun ya da yazın!

4- Anime ya da Manga Fan Art Üretin.

Fan Art olayını yalnızca görsel açıdan düşünmenize gerek yok. Müzik de bir sanat biçimidir yazı da.

5- Waifu veya Husbando’nuzu bulun.

Eh tabi bu sırada fütursuzca kendi zevklerinizi savunmayı da ihmal etmeyin.

6- Anime ve Mangalar ile ilgili eşyalar satın alın.

Bu eşyalardan en popülerleri figürler ve tişörtler. Ama bunun dışında yüzlerce çeşit eşya var. Bardaklar, anahtarlıklar, Cosplay materyalleri, anime DVDleri, posterler, vb.

7- Japonca Öğrenin (Burası ÖNEMLİ!).

“Gerçek” bir Otaku olmak ve Animeleri altyazısız izlemek istiyorsanız Japonca öğrenmelisiniz. Eğer Japonca öğrenmek istiyorsanız doğru kaynaklardan öğrenmeniz sizin için en yararlısı olacaktır. Ayrıca kültürü de tam olarak anlamak da önemlidir. Ben de en iyi ve en doğal Japoncayı nasıl konuşacağınızı öğretiyorum.

8- Cosplay Yapın.

Şehrinizdeki Anime ve Manga temalı etkinlikleri araştırın. Buralarda genelde Cosplay etkinlikleri de oluyor. Olmasa bile Cosplay yapıp gelenler illaki oluyor. Yeni arkadaşlar edinmek için çok iyi yerler.

9- Otaku Olmanızla Gurur Duyun.

Yukarıda söylediklerimle ters düştüğünün farkındayım. Ama maden bir şeyi yapmak istiyorsanız sonuna kadar yapın. Ya olduğunuz gibi görünün ya da göründüğünüz gibi olun.

10-Japonya’yı Ziyaret Edin.

Japonya’yı deneyimlemenizi gerçekten çok isterim. Japonlar çok yardımsever ve misafirperver insanlar. Şehirleri tertemiz ve tarihi mekanları aşırı büyüleyici! Elbette Türkiye’de yaşıyoruz ve bu yüzden herkesin ekonomik durumu el vermeyebilir ancak ölmeden önce yapmanız gerekenler listesine Japonya’yı da ekleyin derim.

Weeb Ne Demek?

Bağlantılı olan bir diğer soru da “Otakular weeb midir?” sorusudur. Otaku kelimesi en çok da Weeaboo yani Weeb kelimesi ile karıştırıldığı için Weeb kelimesinin anlamını bilmek çok önemli. Weeaboolar ya da Weebler, Kendi kültürlerini hiçe sayarak ya da Japon kültürünü kendi kültürlerinden çok daha üstün görerek günlük hayatlarını Japonmuşcasına yaşayan ancak bu süreçte Japon kültürüne de saygısızlık eden kişilerdir.

“Ben Weeb miyim?” ya da “Ben Otakuyum ama Weeb miyim?” diye kendinize soruyorsanız endişe etmeyin. Yukarıda dediğim tanıma uymuyorsanız çok büyük ihtimalle Weeb değilsiniz. Weeb kavramının Otakularla özdeşleşen bir kelime olmasının sebebi;

  1. Otaku kavramının genelde Anime Otakularıyla ilişkilendirilmesi
  2. Animelerin Japon kökenli olması
  3. Anime izleyen çoğu kişinin Weeb olması

Otakular Neden Sevilmez?

“Otaku kötü bir kelime midir?” sorusu da sorulması gereken sorular arasında. Söylediğim gibi Otaku olmak ne ayıp ne de övünülmesi gereken bir şey. Otakuların sevilmemesinin sebebi Otakuların genellikle asosyal olmasından kaynaklı. Otaku kelimesinin tanımı gereği hobilerine bağımlılık derecesinde ilgi duydukları için haliyle diğer insanları ya hayatın diğer taraflarını geri plana itiyorlar. Hatta bazen ailelerini bile. Çoğu Otakunun Neet olmasının sebebi de bu.

Otakuların sevilmemesinin bir diğer sebebi de Japonların olaya bakış açısı. Otaku kelimesi Japonya’da sandığınız kadar sevilen bir kelime değil. Japonlar da söylediğim bütün her şeyi kabul ediyor fakat bir seviye daha yukarı çıkarak Otaku kelimesini obsesif ya da takıntılı olma durumu ile ilişkilendiriyorlar. Bilmeyenler için obsesif olmak hastalık derecesinde düşkünlük anlamına geliyor. Bu yüzden de Otaku kelimesine çoğu Japonun negatif bir bakış açısı var. Tabi bu negatif bakış açısını körüklemiş olan bir olay da var. 

1989’da Saitama Japonya’da seri cinayet olayları gerçekleşti. Bu olaylar ilk defa Otaku kelimesinin medyada geçtiği yer olarak söyleniyor. Bu olayların suçlusu olan Tsutomu Miyazaki diye biri. Merak ediyorsanız internette Türkçe olarak pek çok bilgi mevcut. Tsutomo Miyazaki medya tarafından da bir “Otaku” olarak ifade edilmiş. Tabii ki böyle bir olaydan sonra da Japon toplumunda anime izleyen ya da oyun oynayan kişilerin obsesif olduğu ve tuhaf, ucube insanlar olduğu düşünülmeye başlanıyor.

Gerçi Japonya’da Otaku kelimesi son zamanlarda daha pozitif bir anlamda kullanılmaya başlandı. Bunun Anime ve Manga Otakuları dışında farklı alanlara ilgi duyanların da (ör. Fitness, trenler, arabalar vs.) kendine Otaku diye hitap etmesiyle de bir ilgisi var.

Sonuç

Gördüğünüz üzere durum yüzeyde görünenden derin. Ayrıca Otaku kelimesi dünyanın neresinde olduğunuza göre değişen bir anlama sahip.  Bu yazıyı okuduktan sonra kendinizi Otaku olarak görüyorsanız ve her şeyden memnunsanız ne güzel. Anime izleyip Manga okumaya geri dönebilirsiniz. Eğer kendinize Otaku şeklinde hitap etmek istemiyorsanız bu da tamamıyla anlaşılabilir bir şey. Sonuç olarak kimseyi takmayın ve hayatınıza devam edin.

Okuduğunuz için teşekkürler. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

1 thoughts on “Otaku Ne Demek? Otaku olduğunuzu gösteren 10 Şaşırtıcı İşaret.”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top